hybrid-uGP_6CAD-14-unsplash.jpg

Positieve Intelligentie

Mental fitness academy.png

De vaardigheid om met alle tegenslagen in het leven om te gaan zonder te blijven hangen in mentale stress of negatieve emoties

PQ logo.jfif
hybrid-uGP_6CAD-14-unsplash.jpg

Wat is Positieve Intelligentie?

Jouw brein kan zowel je beste vriend als je grootste vijand zijn.

 

Positieve intelligentie geeft de relatieve kracht van deze 2 kanten van je brein weer. Hoge positieve intelligentie betekent dat je brein meer werkt als je vriend dan als je vijand. Positieve intelligentie geeft bijgevolg ook de mate weer waarin jij controle hebt over je brein en de mate waarin het in jouw voordeel werkt.

Als je brein je bijvoorbeeld zegt dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden op een examen, dan werkt het absoluut als je vriend. Als datzelfde brein je echter ’s nachts wakker houdt door je bang te maken dat je niet zal slagen voor het examen, dan werkt het als je vijand. Je wint immers helemaal niets door wakker te liggen en je examen zal er allesbehalve beter door worden.

Benieuwd naar jouw PQ score (Positive Intelligence Quotient)?

Het belang van positieve intelligentie

Onderzoek toont aan dat het verhogen van je positieve intelligentie impact heeft op zowel je prestaties als je algemene welzijn.


We gaan vaak uit van de veronderstelling dat we hard moeten werken om succesvol en gelukkig te zijn.


Dit klopt niet!


Het verhogen van je positieve intelligentie zorgt voor meer geluk en betere prestaties, wat op zich dan weer zorgt voor succes.

En ja, je kan inderdaad succes behalen door hard te werken. Maar dat gaat zelden gepaard met oprecht geluk.

Een hoge positieve intelligentie is de enige weg naar duurzaam geluk!

Paren met skateboards

Saboteurs en Wijze ik

Shirzad Chamine, de grondlegger van het concept positieve intelligentie, deed via factoranalyse onderzoek naar de basisfactoren van positieve intelligentie.

 

Zo kwam hij terecht bij 10 saboterende patronen die je positieve intelligentie laag houden, die hij vertaalde in 10 profielen van Saboteurs. Saboteurs pushen je vanuit negatieve emoties zoals angst, schuldgevoel, schaamte, frustratie,… Ze zijn gelinkt aan je oerbrein dat als enige doel heeft om jou te helpen overleven.

Benieuwd naar welke saboteurs bij jou actief zijn? Hieronder kan je een test invullen waarna jij jouw persoonlijke saboteurrapport ontvangt!

Tegenover je Saboteurs staat je Wijze ik. Je Wijze ik is gelinkt aan de meer ontwikkelde delen van je hersenen waar empathie, creativiteit, innovatie,… uit voortkomt.
Jouw ‘gezond verstand’ dus!

 

Je Wijze ik vind in ELKE tegenslag, zonder uitzondering, een groeikans of cadeau.


Met je Wijze ik aan het stuur denk en handel je vanuit positieve emoties zoals nieuwsgierigheid, medeleven, creativiteit, liefde voor jezelf en anderen, zelfexpressie,… Je Wijze ik creëert een innerlijke drive die energie produceert in plaats van energie vreet.


Daar zeg je geen nee tegen, toch??

Zorgeloos

Mental fitness: train je mentale spieren

Je vraag je nu misschien wel af hoe je dat dan doet, die positieve intelligentie verhogen. Hoe zet je die saboteurs dan buiten spel en zet je je Wijze ik aan het stuur?

Mental fitness is the answer!!

Door actief en consequent je mentale spieren trainen, zal jouw PQ-score verhogen. Deze mentale spieren verdienen jouw aandacht:

 1. De ‘Saboteur-herkenningsspier’: hoe beter je je Saboterende patronen herkent, hoe beter je weet welk gedrag, welke handelingen, welke leugens jouw saboteurs gebruiken, hoe meer kans je jezelf geeft om bewust te kiezen om het anders te doen
   

 2. De ‘Wijze ik’spier: Je Wijze ik is degene die ELKE uitdaging aanpakt vanuit positieve emoties en kalme, doelgerichte actie. Je Wijze ik heeft hiervoor 5 superkrachten: empathie, innoveren, doelgerichte actie, navigeren en exploreren.
  Door deze 5 krachten te trainen, zal je Wijze ik-spier sterker worden en zal jij elke uitdaging, hoe moeilijk ook, vanuit een positieve invalshoek aanpakken met topprestaties als gevolg!
   

 3. De ‘zelfregulatie’spier: deze spier heb je nodig om volledige controle te krijgen over je brein, zodat jij op elk moment zelf kan kiezen wie aan het stuur zit: je Wijze ik en niet je saboteurs. PQ-reps (innovatieve 10-seconden durende focusoefeningen) helpen jou om op elk moment de touwtjes van jouw brein in handen te houden.
   

Laat dit nu precies zijn waar wij jou in de Mental Fitness Academy in ondersteunen! Als je lid wordt, krijg jij een jaar lang mental work-outs om deze mentale spieren sterker te maken!

 

Daarnaast krijg je persoonlijke begeleiding van een Mental fitness-coach én kom je in contact met een heleboel buddie-MFA’ers die aan jouw (virtuele) deur kloppen als je het even moeilijk hebt.

 

Wil jij je mentale spieren sterker maken en lid worden van deze coole positieve bende, check dan zeker deze pagina!